za podpory Vinařského fondu ČR a ve spolupráci s Vinařstvím SPIELBERG
úterý 18. října 2016, od 13:00
Vlastenecký sál Karolina
Seminář Tradice pěstování a pití burgundského v Českých zemích od středověku dodnes se konal na půdě Univerzity Karlovy ve Vlasteneckém sále Karolina. Seminář sestával z dvou hlavních a několika menších referátů, které odborně, ale přístupnou formou shrnuly historický rozměr příchodu a pěstování burgundských odrůd v kontextu vinařství v Čechách a na Moravě. Přednášky proslovili zástupci českých a francouzských odborníků.
Přednášky byly zaměřeny na stanovené téma, ale představily také některá zajímavá fakta a souvislosti z dějin vinohradnictví v Burgundsku, ale také v Čechách a na Moravě. Seminář byl organizován pod patronací historiků z Univerzity Karlovy a z Akademie věd, jakož i ve spolupráci s odborníky z příbuzných pracovišť a z řad odborné veřejnosti zabývající se vinohradnictvím.
V návaznosti na odborný seminář byla uspořádána zajímavá prezentace vína. Prezentace představila dvě burgundské odrůdy přinesené do českých zemí za vlády Karla IV. – z bílých odrůd Chardonnay a z modrých Pinot noir. Víno bylo prezentováno v množství asi 100 vzorků z výsledků práce českých a moravských vinařů. Profesionálně připravená a vedená prezentace vín umožnila návštěvníkům porovnat výsledky pěstování burgundských odrůd v Čechách a na Moravě a přispěla k jejich lepší znalosti a větší oblibě. Hosté měli rovněž možnost ochutnávky vybraných potravin značek Klasa a Regionální potravina.
Součástí akce byl křest nové publikace Karel IV. a burgundské. Tradice pěstování a pití burgundského vína v Českých zemích od středověku dodnes, kterou dostali účastníci prezentace zdarma. Obsah knihy korespondoval s obsahem semináře o tradicích pěstování burgundských odrůd v Českých zemích počínaje dobou vlády Karla IV. až do dnešní doby, ale rozvinul jeho myšlenky a informace, jež zazněly v rámci proslovených přednášek do větších podrobností. Publikace byla sestavena z příspěvků odborných autorů z řad historiků, enologů a znalců vinohradnictví. Publikace byla také doplněna obrazovým doprovodným materiálem. Odborný garantem a vydavatelem publikace byl historik Mgr. Václav Žůrek, Ph.D.