Tradice pěstování a pití burgundského v českých zemích od středověku dodnes ****************************************************************************************** * ****************************************************************************************** za podpory Vinařského fondu ČR a ve spolupráci s Vinařstvím SPIELBERG úterý 18. října 2016, od 13:00 Vlastenecký sál Karolina Seminář Tradice pěstování a pití burgundského v Českých zemích od středověku dodnes se kon Univerzity Karlovy ve Vlasteneckém sále Karolina. Seminář sestával z dvou hlavních a někol referátů, které odborně, ale přístupnou formou shrnuly historický rozměr příchodu a pěstov odrůd v kontextu vinařství v Čechách a na Moravě. Přednášky proslovili zástupci českých a odborníků. Přednášky byly zaměřeny na stanovené téma, ale představily také některá zajímavá fakta a s dějin vinohradnictví v Burgundsku, ale také v Čechách a na Moravě. Seminář byl organizován historiků z Univerzity Karlovy a z Akademie věd, jakož i ve spolupráci s odborníky z příbu z řad odborné veřejnosti zabývající se vinohradnictvím. V návaznosti na odborný seminář byla uspořádána zajímavá prezentace vína. Prezentace předs burgundské odrůdy přinesené do českých zemí za vlády Karla IV. – z bílých odrůd Chardonnay Pinot noir. Víno bylo prezentováno v množství asi 100 vzorků z výsledků práce českých a mo vinařů. Profesionálně připravená a vedená prezentace vín umožnila návštěvníkům porovnat vý burgundských odrůd v Čechách a na Moravě a přispěla k jejich lepší znalosti a větší oblibě rovněž možnost ochutnávky vybraných potravin značek Klasa a Regionální potravina. Součástí akce byl křest nové publikace Karel IV. a burgundské. Tradice pěstování a pití bu Českých zemích od středověku dodnes, kterou dostali účastníci prezentace zdarma. Obsah kni s obsahem semináře o tradicích pěstování burgundských odrůd v Českých zemích počínaje dobo IV. až do dnešní doby, ale rozvinul jeho myšlenky a informace, jež zazněly v rámci proslov do větších podrobností. Publikace byla sestavena z příspěvků odborných autorů z řad histor znalců vinohradnictví. Publikace byla také doplněna obrazovým doprovodným materiálem. Odbo vydavatelem publikace byl historik Mgr. Václav Žůrek, Ph.D.